Teunissen Enabling
Home Producten Info

Voel je je bekeken op internet?
Soms bekruipt je het nare gevoel dat je in de gaten gehouden wordt. Je merkt dat iemand iets weet terwijl hij/zij het niet zou kunnen weten zonder mee te lezen met je email, facebook, WhatsApp of ander internet-medium.
Of je hebt last van cyberpesten. Er circuleren foto's van je. Of je wordt bedriegd of zelfs afgeperst door of dankzij informatie die gelekt is.
Hieronder wat tips om dat te verklaren of tegen te gaan. Lees het helemaal door en check jezelf aan de hand van de gegeven tips.

Iemand leest mee met mijn .... algemeen
Dat hoor ik heel vaak. Terwijl het vaak niet zo is, want zo makkelijk is dat niet te doen. Hieronder wat specieke tips, maar in algemene zin valt er echter ook wel iets over te zeggen. Vaak gaan mensen er van uit dat als iemand iets weet wat hij/zij normaliter niet kan weten tenzij dit uit bijvoorbeeld een email komt, deze persoon die email daadwerkelijk gezien heeft. Door er zich toegang toe te verschaffen zonder toestemming. Kraken, hacken, afluisteren, spyware en phishing komen ter tafel maar in werkelijkheid heeft diegene die informatie vaak verkregen door roddel of achterklap. Bedenk eerst eens of de degene die u verdenkt wel in staat is om deze technieken toe te passen. Dat is namelijk een vak apart! Vooral als u onderstaande tips in acht neemt.

Passwords... hoeveel heeft ú er?
Tegenwoordig hebben we heel veel passwords. Internet, email, facebook, twitter, youtube, google, WiFi, alle webshops, alle forums, DigiD, internetbankieren.... pff wat een gedoe. En daarom nemen we vaak hetzelfde password. Begrijpelijk maar niet slim. Gebruik voor alles een ander password, niet tekort en niet simpel te raden. Hou daar een administratie van bij op een hele veilige plek. Wijzig de belangrijke ook regelmatig. We weten het allemaal wel maar het is simpelweg te veel werk geworden. Toch, als u écht digitaal afgeluisterd wordt, ligt hier zowel een oorzaak als de oplossing.

Password van uw computer
Stel een gebruikers-account of userid op je pc (op een Mac is het onvermijdelijk, bij de meeste Windows-versies intussen ook) met een niet te kort of makkelijk te raden password. En hou dat password uiteraard geheim, plak het niet met een postit plakbriefje op je scherm. Als je iemand toegang geeft tot je computer, is elke andere beveiliging feitelijk nutteloos en overbodig.
Wijzig je password zo nu en dan, mocht iemand er achter gekomen zijn dat staat deze ineens met lege handen. Denk je dat iemand het weet? Wijzig het password.
Soms maakt malware gebruik van je user account, dit is verholpen zodra je je password wijzigt.

Email
Helaas is het nog steeds zo dat een aantal providers het onversleuteld verzenden van email-verkeer toestaat. Dat heeft tot gevolg dat kwaadwillenden dat gemakkelijk kunnen onderscheppen. Vooral als u regelmatig van gratis, onversleuteld WiFi gebruik maakt. Overtuig u erzelf van dat in de account-instellingen van het email-programma of app wat u gebruikt het vinkje TLS of SSL aangevinkt staat. Hiermee zet u encryptie aan en daarmee maakt u het meelezen heel erg moeilijker.
En ook hier gaat bovenstaand relaas over passwords op, dus gebruik ook voor uw email een moeilijk te raden, uniek password en wijzig dat zo nu en dan.

Password van uw google account
Handig, een google account. Al uw bookmarks, passwords en formuliergegevens bij de hand op al uw computers, tablets en smartphones met Chrome-browser. Maar als iemand achter het password gekomen is, kan er ook misbruik van gemaakt worden. Hiermee kan namelijk ook automatsch aangelogged worden op webwinkels, forums, facebook, messenger, de webversies van WhatsApp en Telegram en heel veel andere zaken waarvan u het password in het google-account heeft opgeslagen.
Wijzig dit password regelmatig of in ieder geval als u denkt dat iemand het password te weten is gekomen.

WiFi password en van uw internet provider
Het password van uw internet account bij uw internet provider is niet echt interessant, tenzij andere mensen toegang tot uw fysieke verbinding hebben. In ieder geval; gebruik een moeilijk te raden password, zoals altijd.
Het password of passphrase van uw WiFi moet u wel strikt geheim houden en zeker niet te kort. Gebruik geen WEP maar WPA/PSK of WPA2/PSK. Maar ook dat is niet helemaal veilig voor aanvallers, zie bijvoorbeeld dit relaas over het kraken van dergelijke passwords. Heeft u in het verleden anderen toegang verstrekt? U weet nooit waar dat terecht is gekomen, omdat bijvoorbeeld het mobieltje wat u toegang heeft verleend is verkocht, weggeven of gekopieerd (ja, als iemand een nieuwe koopt en al zijn/haar gegevens transporteert naar het niewe mobieltje - of notebook, tablet enzovoorts).

Facebook, Instagram, twitter en Google+
Al deze social media services zijn in principe veilig en kunnen nauwlijks afgeluisterd worden. Instagram is wat onveiliger doordat de (url`s die verwijzen naar de) foto`s onversleuteld over het net gaan, zodat eventueel wel gemakkelijk in de gaten gehouden kan worden welke foto`s ú bekijkt.
Het overige is in principe veilig, vanuit ICT-standpunt dan toch. U moet goed bedenken dat álles wat ú plaatst, bekeken kan worden. Plaatst u iets openbaar op Facebook, dan kan iedereen het zien. Ook die ene enge buurman/vrouw. Zo werkt het ook met Twitter. Plaatst u postings op Facebook, gericht aan al uw vrienden, dan kan het altijd nog via die "vrienden" uitlekken naar derden. Dit gaat vooral op voor de diegenen die in hun verzamelwoede zoveel mogelijk "vrienden" hebben toegevoegd. Soms wel honderden of duizenden. Als je dan iets naar je vrienden post, moet je niet raar opkijken als dat uitlekt of op straat komt te liggen. Bedenk goed wat je post, voordat je het post. En dan vooral met foto's.

WhatsApp, Telegram en messenger
Deze zijn af te luisteren, maar dat is uiterst lastig. Eigenlijk alleen door profs. Van het duurdere type. U kunt er gerust van uit gaan, dat als daar informatie uit weglekt naar derden, er andere zaken aan de hand zijn. Of iemand heeft fysieke toegang tot uw computer, of heeft uw password, of het probleem wordt veroorzaakt door degene aan wie u de berichten heeft geschreven.
Het password van al deze berichten-services is makkelijk te wijzigen, fysieke toegang heeft u ook zelf in de hand door het password of patroon van uw pc/tablet/mobiel te wijzigen.
Het laatste ligt gevoeliger maar het heeft in ieder geval niets met afluisteren te maken.

Toch nog problemen of vermoedens?
Is het probleem niet verholpen? Heeft u alles wat hierboven staat nagelopen? Neem dan kontakt met me op, zie de info-pagina voor de gegevens.

Tot slot
In de negentiger jaren van de vorige eeuw werkte ik bij een bank, waar op de muur een bordje hing met de tekst "Our policy is to always blame the computer". Er is nog niet veel veranderd, want ik hoor massa's mensen roepen dat ze getroffen zijn door een hack terwijl de juiste benaming "gebruikersfout" zou moeten zijn.

(c) 2016 Teunissen Enabling / Algemene Voorwaarden / Privacy